Jajecznica z kurkami
Dziś podaję prosty przepis na pyszną jajecznicę, którą możemy zjeść w sezonie grzybowym. Jest smaczna i aromatyczna i na pewno odmienna od tej zjadanej zazwyczaj. Jajecznica z kurkami chodziła za nami od dawna, więc w końcu pojawiła się też na naszym stole. Wszyscy zjedli ją ze smakiem.
Dziś podaję prosty przepis na pyszną jajecznicę, którą możemy zjeść w sezonie grzybowym. Jest smaczna i aromatyczna i na pewno odmienna od tej zjadanej zazwyczaj. Jajecznica z kurkami chodziła za nami od dawna, więc w końcu pojawiła się też na naszym stole. Wszyscy zjedli ją ze smakiem.
Składniki: ( na 3-4 porcje )
- 3 łyżki masła
- 1 cebula
- 200 g kurek
- 7 - 8 jajek
- 2-3 łyżki mleka lub śmietanki
- sól
- pieprz
- Cebulę drobno siekamy
- Masło rozgrzewamy na patelni i wrzucamy do niego cebulę. Lekko solimy i smażymy na wolnym ogniu do momentu aż się zeszkli
- Do zeszklonej cebuli dodajemy umyte i dokładnie wypłukane, pokrojone na mniejsze kawałki kurki. Smażymy razem z cebulą ok 10 minut, aż grzyby zmiękną
- Jajka rozbijamy i wlewamy na patelnię z kurkami. Dosalamy i doprawiamy pieprzem. Mieszamy, a gdy zaczną się lekko ścinać dodajemy mleko lub śmietanę. Smażymy do momentu uzyskania odpowiadającej nam konsystencji
- Podajemy z pieczywem
po prostu pycha! :)
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona :) Uwielbiam jajecznicę z grzybami :)))
OdpowiedzUsuńMniam wygląda doskonale ;)
OdpowiedzUsuń