Papryka faszerowana kaszą jęczmienną, mięsem i pieczarkami
Wrzesień to czas, kiedy na stole co rusz pojawiają się dania z papryką. Teraz jest najtańsza, dorodna i strasznie kusi na straganach. Ostatnio przygotowałam paprykę faszerowaną kaszą jęczmienną z mięsem i pieczarkami. Była na prawdę pyszna. Smakowała mi bardziej niż ta z ryżem i mięsem, dlatego polecam Wam ten przepis.
Składniki:
- 250 g kaszy jęczmiennej
- ok 600 g mięsa wieprzowego mielonego
- 400 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 6 dużych czerwonych papryk
- olej
- sól
- pieprz
- kawałek sera żółtego
- mały słoiczek przecieru pomidorowego
- ostra papryka w proszku
- Kaszę gotujemy prawie do miękkości w osolonej wodzie. Studzimy
- Pieczarki obieramy i dość drobno kroimy. Cebulę drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i smażymy na nim cebulę, aż lekko się zeszkli. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smażymy
- Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki i delikatnie solimy. Smażymy mieszając od czasu do czasu do momentu odparowania spod nich płynu
- W misce łączymy kaszę, surowe mielone mięso i pieczarki. Całość dosalamy i przyprawiamy pieprzem. Masę dokładnie wyrabiamy
- Papryki myjemy i odcinamy wierzch. Oczyszczamy środek z błon i pestek
- Papryki nadziewamy przygotowanym farszem. Układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem i podlewamy zalewą przygotowaną z wody ( ok 300 ml ) łyżki gęstego przecieru i szczypty soli
- Papryki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 1 godz 45 min
- Ok10 min przed końcem pieczenia naczynie z papryką wyjmujemy z piekarnika i wierzch każdej posypujemy startym żółtym serem, który oprószamy jeszcze mieloną ostrą papryką. Pieczemy jeszcze do momentu, aż ser się rozpuści
- Paprykę podajemy z sosem pomidorowym lub grzybowym, albo solo
o tej porze roku bardzo często faszeruję papryki :)
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam papryki faszerowanej. Dzięki za przypomnienie :)
OdpowiedzUsuń