Pulpety w sosie pomidorowym
Pulpety te przygotowuje się w miarę szybko. Najlepiej kupić mięso mielone, żeby odpadła nam robota przy mieleniu. A danie jest na prawdę smaczne i pożywne. Można go podać z makaronem, ziemniakami, nawet kluskami i do tego ulubiona surówka bądź warzywa z wody. Pulpety są szybkie w przygotowaniu, bo nie trzeba ich wcześniej obsmażać. Po prostu gotujemy je od razu w wodzie, z której potem robimy sos pomidorowy. Nie ma obaw - nie rozpadają się, a części mięsa nie odpadają do wody, w której gotują się pulpety, dlatego końcowy sos jest gładziutki.
Z podanej ilości składników wychodzi spora porcja pulpetów, ale składniki łatwo podzielić na pół i zrobić mniejszą ilość mięsnych kuleczek.
Składniki: ( na spory garnek pulpetów - mi wyszły 24 sztuki )
- 1200 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo - wołowego ( ja użyłam wieprz - wołowego )
- 1 duża cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 jajka
- 7 łyżek bułki tartej
- 2 łyżki grysiku
- sól
- pieprz
- suszona bazylia
- ostra mielona papryka
- mąka do obtoczenia pulpetów
- olej do podsmażenia cebuli
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 słoiczek gęstego przecieru pomidorowego ( 200 g )
- sól
- pieprz
- kilka łyżek mąki pszennej
- Do dużej miski wkładamy mielone mięso. Do mięsa dodajemy jajka, tartą bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, grysik i drobno posiekaną i zeszkloną na oleju cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i suszoną bazylią ( ok 1 łyżeczki ). Dokładnie wyrabiamy masę mięsną
- Z masy formujemy okrągłe pulpecik. Obtaczamy w mące
- Tak przygotowane pulpeciki wrzucamy na gotującą się wodę, do której dodaliśmy ziele angielskie i liście laurowe. Woda powinna sięgać powyżej pulpetów. Najlepiej, aby garnek miał szerokie dno, aby mięsne kuleczki zmieściły się obok siebie
- Pulpety gotujemy ok 35 minut, a następnie wyjmujemy je łyżką cedzakową i przekładamy na chwilę do miski lub na talerze, a w tym czasie przygotowujemy na wywarze sos pomidorowy
- Ja odlewam część wywaru, zwłaszcza, jeśli byłoby w nim sporo tłuszczu, a w jego miejsce wlewam zimną wodę roztrzepaną dokładnie ( najlepiej za pomocą trzepaczki rózgowej ) z przecierem pomidorowym i mąką ( ilość mąki zależy od ilości wody i od tego jaką konsystencję sosu chcemy uzyskać - ale na taką ilość sosu, aby swobodnie przykrywał mięsne pulpety, co najmniej 4 łyżki. Jeśli sos okaże się za rzadki możemy rozmieszać jeszcze trochę mąki z zimną wodą i dolać do sosu). Czekamy, aż sos się zagotuje i doprawiamy go solą i pieprzem
- Do gotującego się sosu ponownie wkładamy pulpety i gotujemy całość jeszcze chwilę
- Pulpety podajemy z ziemniakami, kaszą, makaronem i ulubioną surówką lub gotowanymi warzywami
Widzę, że dziś też pulpeciki gościły na stole :) Smacznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pulpety, choć ja zawsze mielę mięso w domu. Nie wierzę temu mielonemu ze sklepu :)
OdpowiedzUsuńprzepis fajny ale ...."Najlepiej kupić mięso mielone" skąd wiadomo co tam zostało zmielone ? Nie ma to jak samemu mięsko najlepiej z udźca z indyka zmielić.
OdpowiedzUsuńWspanialy przepis. A oto moja wersja pulpecikow tym razem opcja wegetarianska: Pulpeciki z cieciorki
OdpowiedzUsuń