Ucierane ciasto ze śliwkami.
Szybkie ciasto ze śliwkami
Podaję Wam dziś przepis na szybkie i bardzo smaczne ciasto ze śliwkami. Można go przygotować na prawdę bardzo szybko, a smakuje wyśmienicie. Śliwki wprowadzają ożywczy smak, a cynamon aromat. Warto wypróbować.
Ciasto z zasady jest niezbyt wysokie. Przełożone do tortownicy należy równomiernie rozsmarować łopatką w blaszce.Podaję Wam dziś przepis na szybkie i bardzo smaczne ciasto ze śliwkami. Można go przygotować na prawdę bardzo szybko, a smakuje wyśmienicie. Śliwki wprowadzają ożywczy smak, a cynamon aromat. Warto wypróbować.
Składniki:
- szklanka mąki ( 170 g )
- 2 duże jajka
- 100 g miękkiego masła
- 110 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego ( 16 g )
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok 300 - 400 g wydrylowanych śliwek ( najlepiej niedużych )
- 1 łyżka cukru + 1/2 łyżeczki cynamonu
- Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na najwyższych obrotach robota aż uzyskamy kremową gładką masę
- Do utartego masła dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję masy
- Do masy dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i krótko mieszamy na średnich obrotach do połączenia składników
- Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm, której spód wykładamy papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzamy łopatką
- Na cieście układamy śliwki odwrócone skórką do ciasta. Całość posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 50-55 minut na ustawieniu góra dół
- Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy
- Możemy dodatkowo oprószyć cukrem pudrem
wspaniałe ciacho :) w sam raz na weekend :)
OdpowiedzUsuńCiasto ze śliwkami to obowiązkowa pozycja podczas jesieni :) Nie może go zabraknąć :)
OdpowiedzUsuńJesienią uwielbiam ciasta ze śliwkami,
OdpowiedzUsuńPowoli kończy się tegoroczny sezon plackowo - śliwkowy.
Jak znalazłam ten przepis to postanowiłam i ten wypróbować, wszak przepisów na śliwkowe placuszki nigdy nie za wiele.
Upiekłam to ciacho na mijający weekend i byliśmy z rodzinką zadowoleni pochłaniając kolejne kawałki.
Rodzinka więcej, ja na spróbowanie /ze względu na sprawy zdrowotne/ ale i tak wiem, że ten placek jest absolutnie pycha!!!
Pozdrawiam październikowo i po raz kolejny oznajmiam, że mimo, iż blogów kulinarnych jest w necie setki albo tysiące to Anika jest moim ulubionym i na inne prawie wcale nie zaglądam.
Dzięki wielkie! :)
Cieszę się, że ciasto smakowało i polecam następny placek ze sliwkami, ten, który opublikowałam ostatnio. Na kruchym spodzie orzechowym. Myślę, że też Wam posmakuje. Jak dla mnie jest rewelacyjny, ale tez i niebezpieczny, bo po jednym kawałku bierze się następny i tak do wykończenia:-). Cieszę się, ze do mnie zaglądasz. Zapraszam jak najczęściej! :-) Pozdrawiam A
Usuńbardzo dobry przepis,ciacho pyszne,polecam...
OdpowiedzUsuńbardzo dobry przepis,świetne ciacho,polecam..
OdpowiedzUsuńA mozna zamiast masla margarynę?;)
OdpowiedzUsuńUżywasz jeszcze margaryny?... Widać zdrowie ci niemiłe.
UsuńZrobiłam, ale zamiast śliwek dałam rabarbar i ciasto jest obłędne! <3
OdpowiedzUsuńZdecydowanie najlepsze, jakie do tej pory upiekłam. Szkoda tylko, że takie płaskie, ale smak to zdecydowanie rekompensuje.
Anika, uwielbiam Twój blog. Każda rzecz, którą piękę, smażę, gotuję itp. z Twoich przepisów wychodzi i strasznie mi smakuje.
o jest zdecydowanie mój ulubiony kulinarny blog :)
Cieszę się, że do mnie zaglądasz i że korzystasz z mich przepisów. Zapraszam po następne inspiracje:-) Pozdrawiam Anika
Usuń