Dorsz pieczony w piekarniku w pomidorach.
Dorsz z piekarnika
Dorsz jest naszą ulubioną rybą i stale wymyślamy jakieś nowe sposoby jego podania. Tym razem wymyśliłam, że dorsza upieczemy w piekarniku w gęstym sosie pomidorowym. Pieczony dorsz jest na pewno zdrowszy od panierowanego i smażonego, a także bardzo smaczny. Dodatki sprawiają, że danie jest bogate, a smak ryby wzbogacony. Dorsz pieczony w piekarniku w pomidorach to danie proste i szybkie w wykonaniu, więc zachęcam do wypróbowania przepisu. Podany z surówką i np. ryżem stanowi doskonałe danie obiadowe.
Dorsz jest naszą ulubioną rybą i stale wymyślamy jakieś nowe sposoby jego podania. Tym razem wymyśliłam, że dorsza upieczemy w piekarniku w gęstym sosie pomidorowym. Pieczony dorsz jest na pewno zdrowszy od panierowanego i smażonego, a także bardzo smaczny. Dodatki sprawiają, że danie jest bogate, a smak ryby wzbogacony. Dorsz pieczony w piekarniku w pomidorach to danie proste i szybkie w wykonaniu, więc zachęcam do wypróbowania przepisu. Podany z surówką i np. ryżem stanowi doskonałe danie obiadowe.
Składniki:
- 2 średnie płaty z dorsza
- puszka pomidorów bez skórki ( krojonych lub w całości )
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- olej
- sól
- pieprz
- 2 - 3 łyżki soku z cytryny
- kawałek sera żółtego
- Dorsza myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Ja każdy płat pokroiłam w poprzek na 3 części
- Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki na 2 godziny
- Przygotowujemy sos: na oleju smażymy pokrojoną w piórka cebulę, aż się zeszkli. Wówczas dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę razem smażymy mieszając
- Następnie do cebuli i czosnku wlewamy zawartość puszki z pomidorami. Mieszamy i dusimy razem, aż pomidory się rozpadną i sos będzie dość gęsty. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem
- Dno naczynia żaroodpornego smarujemy cienko sosem. na nim układamy rybę i zalewamy pozostałym sosem. Po wierzchu sypiemy starty ser żółty. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 185 stopni piekarnika
- Rybę pieczemy ok 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrycie z naczynia, aby sos odparował a ser się lekko zarumienił
- Taki pieczony dorsz doskonale smakuje z ryżem i surówką z kiszonej kapusty
Wow! Wygląda mega smacznie, aż ślinkę przełykam.
OdpowiedzUsuńO! Tak przygotowanej ryby jeszcze nie próbowałam. Pomysł jest super, na pewno kiedyś wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńPyszności. Uwielbiam dorsza pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńpyszny pomysł na rybkę :)
OdpowiedzUsuńWygląda jak pizza :) Świetny przepis.
OdpowiedzUsuń