Gulasz wołowy z warzywami. Warzywny gulasz wołowy
Gulasz wołowy chodził za mną od dawna. Najpierw myślałam o tradycyjnym strogonowie, ale potem wymyśliłam sobie gulasz wołowy z warzywami. Po dodaniu do gulaszu warzyw wyszedł mi na prawdę spory garnek pysznego wołowego gulaszu warzywnego. Na chłodne dni w sam raz. A do gulaszu podałam zamiast tradycyjnych ziemniaków grzanki z bagietki zapieczone z serem. Polecam wszystkim taki właśnie gulasz wołowy z warzywami. Smaczny, sycący i rozgrzewający.
Składniki:
- 1,2 kg wołowiny gulaszowej
- 1 czerwona papryka
- 1/2 żółtej papryki
- 300 g pieczarek
- 1 duża marchewka
- 1 mała pietruszka
- kawałek selera
- 2 średnie kiszone ogórki
- olej do smażenia mięsa
- sól
- pieprz
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 2 pełne łyżki gęstego przecieru pomidorowego
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- ok 3 łyżki mąki pszennej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w dość drobną kostkę
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim oprószone solą mięso
- W garnku zagotowujemy wodę z zielem angielskim i liśćmi laurowymi
- Gdy mięso jest już zarumienione przekładamy go do garnka z wodą i gotujemy ok 1 godziny
- W tym czasie przygotowujemy warzywa: pieczarki obieramy i kroimy; papryki kroimy w kostkę
- Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w półplasterki i kosteczkę
- Ogórki kroimy w drobną kostkę
- Po ok 1 godzinie gotowania do mięsa dodajemy marchewkę, pietruszkę i seler i gotujemy kolejne 20 minut
- Po tym czasie do gulaszu dorzucamy pieczarki i paprykę i znów gotujemy ok 20 minut
- Następnie dodajemy ogórki i chwilę gotujemy
- Gulasz doprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką i przecierem pomidorowym, a następnie zagęszczamy: do pojemnika z zimną wodą ( niepełna szklanka ) dodajemy oba rodzaje mąki i dokładnie roztrzepujemy trzepaczką, aby nie było grudek
- Powoli wlewamy do gulaszu czekając, aż się zagotuje. Jeśli nadal jest za rzadki dolewamy pozostałą mąkę z wodą. Chwilę wszystko razem gotujemy
- Gulasz smakuje doskonale z ziemniakami, kaszą lub makaronem, ale bardzo smaczny jest też z grzankami z bagietki zapieczonymi z serem żółtym
pyszny gulasz w sam raz na jesień, żeby się rozgrzać :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za przepis , na pewno skorzystam:)
OdpowiedzUsuńOj jadłabym taki gulasz! uwielbiam tego typu potrawy <3
OdpowiedzUsuńAniko, dziękuję za inspirację. Już odmrażam wołowinę, mój gulasz będzie z pręgi:) Lubię dobrą tradycyjną kuchnię. Pozdrawiam serdecznie. Asia
OdpowiedzUsuńTeż często wybieram pręgę wołową. Nie tylko na gulasz, ale też do rosołu! Pozdrawiam serdecznie Anika
Usuń