Ciasteczka migdałowo-cytrynowe.
Świąteczne ciasteczka z migdałami i cytryną.
Kruche ciasteczka cytrynowe
Świąteczne ciasteczka z migdałami i cytryną.
Kruche ciasteczka cytrynowe
Na świątecznym stole obowiązkowo muszą znaleźć się ciasteczka. Tym razem oprócz tradycyjnych pierniczków upiekę ciasteczka z migdałami i cytryną, które piekłam też w tamtym roku. Smak cytryny jest zdecydowany, a ciasteczka są kruche i smaczniutkie. Polane cytrynowym lukrem stanowią pyszną, słodką przekąskę, którą właściwie można przyrządzać przez cały rok, a nie tylko od święta.
Składniki:
- 280 g mąki
- 2 żółtka
- 70 g cukru
- 100 g migdałów
- 200 g masła
- 2 cytryny
- Cytryny myjemy, sparzamy wrzątkiem i ścieramy z nich skórkę na tarełku o małych oczkach. Z cytryn wyciskamy sok
- Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy do niej pokrojone na kawałki masło ( z lodówki ), żółtka, cukier, zmielone migdały ( ja zmieliłam je ze skórką ) i otartą skórkę z cytryny. Dolewamy połowę soku z cytryny i zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt luźne dosypujemy odrobinę mąki
- Ciasto owijamy w folię i na ok pół godziny wstawiamy do lodówki
- Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy podsypując stolnicę mąką
- Za pomocą foremek wycinamy ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i na ustawieniu góra - dół pieczemy ok 15 minut, aż ciasteczka ładnie się zezłocą
- Po wystudzeniu lukrujemy lukrem cytrynowym ( sok z cytryny mieszamy z cukrem pudrem )
Pięknie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciasteczka :-)
OdpowiedzUsuńsuper ciacha :)
OdpowiedzUsuńMogłabym takie ciastka chrupać bez opamiętania, i to nie tylko podczas Świąt :)
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie:-)
OdpowiedzUsuńGdzie ta nasza smaczna dziewczyna ?
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie. U nas jemy takie do herbatki.Do herbaty i gotowania ogólnie używamy wody z filtra redox fitaqua - woda ta ma bardzo prozdrowotne działanie m.in. odkwasza organizm.
OdpowiedzUsuń