Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem
Smaczne i dość szybkie w przyrządzeniu danie, a nieco inne niż na co dzień. Szpinak nie każdy lubi, ale odpowiednio doprawiony, zwłaszcza czosnkiem, smakuje na prawdę doskonale. Jako farsz do mięsa sprawdza się wyśmienicie.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 250 g świeżego szpinaku
- 1 duży ząbek czosnku
- 3-4 łyżki tartego sera żółtego
- sól
- pieprz
- olej
- Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i nożem z ostrą końcówką nacinamy kieszeń. Pierś obsypujemy lekko solą i pieprzem
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy na niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy, a następnie dodajemy opłukany szpinak. Lekko oprószamy solą i mieszając czekamy, aż zmięknie i odparuje z niego płyn. Następnie szpinak studzimy, a następnie dodajemy tarty ser. Mieszamy
- Piersi z kurczaka napełniamy farszem i spinamy wykałaczkami lub obwiązujemy nicią
- Obsmażamy na patelni na oleju z każdej strony, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 35 minut
- Podajemy najlepiej z ryżem i ulubioną surówką
roladki bardzo w moim stylu :) szpinak uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńA kiedy dodajemy czosnek do szpinaku
OdpowiedzUsuńPoprawiłam. Wszystko jest juz w przepisie tak jak trzeba:-)
UsuńSzkoda ze nie wytłumaczyla Pani dokładniej jak zrobić owe kieszonki i jak spiąć. Próbowałam kilka razy ale mi to nie wychodzi
OdpowiedzUsuńBlog ekstra
Pozdrawiam
Super
OdpowiedzUsuń