Surówka z marchewki i czarnej rzepy
Dziś bardzo prosty przepis na surówkę z czarnej rzepy i marchwi. Ta surówka to u mnie coś nowego. Niedawno odkryłam czarną rzepę i jej smak bardzo mi odpowiada. Czarna rzepa do surówek nadaje się idealnie. Ma miąższ o ostrym smaku. Ze słodką marchewką tworzy bardzo smaczny i oryginalny duet.
Czarna rzepa wygląda niepozornie, ale kryje w sobie prawdziwą bombę witaminową, dlatego powinniśmy częściej serwować na naszych stołach to niepozorne z wyglądu warzywo.
Składniki: ( na 2 porcje )
- 1 czarna rzepa
- 1 marchewka
- sól
- cukier
- pieprz
- sok z cytryny
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- Rzepę myjemy, obieramy ze skórki, ścieramy na tarełku o grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na ok 20 minut. Po tym czasie rzepa nieco zmięknie, ale nadal będzie jędrna. Odciskamy powstały sok.
- Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na grube wiórki. Dodajemy do rzepy. Mieszamy
- Do smaku dodajemy sól, pieprz, cukier i skrapiamy sokiem z cytryny. Mieszamy. Na koniec dodajemy gęsty jogurt i jeszcze raz mieszamy
- Podajemy jako surówkę do mięs na gorąco
Takiego połączenia nie jadłam.
OdpowiedzUsuńCudowna
OdpowiedzUsuń