Bób z pieczonymi ziemniakami, oscypkiem i kiełbasą
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhN7oc62pCRSR0ePPB47T1zJwH7pjlTVTs9sqLZtHJSZII176A9ARSIKpML6kqjwnOJI-fumyduV1Uol_I7WeU2t6A9bEj_6ox6zKPv0rCqeUPXsk58tkuaLFp7f3lWKnf1M4SdlZLNJ00s/s640/Slajd3.JPG)
Sezon na bób u nas już na dobre rozpoczęty. Znów pojawiło się u nas na obiad danie z bobem. Bardzo nam smakowało, mimo, że było przy nim trochę gotowania, bo wszystkie składniki były przygotowywane osobno, ale w sumie można je gotować czy podsmażać w różnym czasie, więc nie ma paniki, ze nie starczy palników:-). Na taki obiad na prawdę warto się skusić. Z podanych składników wyszła sporej wielkości patelnia typu wok. Danie jest smaczne i bardzo sycące.
Sezon na bób u nas już na dobre rozpoczęty. Znów pojawiło się u nas na obiad danie z bobem. Bardzo nam smakowało, mimo, że było przy nim trochę gotowania, bo wszystkie składniki były przygotowywane osobno, ale w sumie można je gotować czy podsmażać w różnym czasie, więc nie ma paniki, ze nie starczy palników:-). Na taki obiad na prawdę warto się skusić. Z podanych składników wyszła sporej wielkości patelnia typu wok. Danie jest smaczne i bardzo sycące.
Składniki:
- 400 g bobu
- 6-7 młodych, niezbyt dużych ziemniaków
- 250 g kiełbasy
- 150 g boczku
- 250 g fasolki szparagowej
- 1 oscypek ok 200 g
- sól
- Bób gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy
- Strączki fasolki kroimy na pół, obcinamy końce i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy
- Ziemniaki oskrobujemy i gotujemy w całości w osolonej wodzie. Odcedzamy i po przestudzeniu kroimy na połówki ( mniejsze ) lub na ćwiartki ( większe )
- Kiełbasę podsmażamy pokroiwszy ją wcześniej w półplasterki
- Oscypka kroimy w plastry i przysmażamy z każde strony
- Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na patelni. Na patelnię z boczkiem wkładamy ziemniaki i obsmażamy do lekkiego zezłocenia
- Do boczku i ziemniaków dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy i podgrzewamy
- Serwujemy jako danie obiadowe
bardzo lubię bób i takie mieszanki z patelni :)
OdpowiedzUsuńA oscypków to ile?
OdpowiedzUsuńJA dalam 1 oscypek ok 200g
UsuńJa też zawsze mam problem z zachowaniem proporcji ale dzięki pomocnemu narzędziu jakim jest https://mrchef.pl/jak-to-dziala udaje mi się je zachować bo odpowiednio odliczone produkty, mam dostarczane do domu. To bardzo ułatwia sprawę.
UsuńDanie bardzo na bogato ;)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł!
Очень вкусно! приятно вас читать! успехов!
OdpowiedzUsuń