Zupa jarzynowa z kaszą i mięsem z żeberek
Zupa jarzynowa nieco w odmiennej formie, ale bardzo smaczna i pożywna. Na pewno nie raz ją powtórzę. Kasza i mięso sprawiają, ze jest daniem sycącym. W gorące dni wystarcza za cały obiad.
Mięso gotuję osobno. Zupa nie jest na mięsnym wywarze. Nie cierpię takich tłustych zup. Wystarczy popatrzeć, jak wygląda woda, w której gotowało się mięso. Nie wyobrażam sobie, aby zjeść coś podobnego, choć wiem, że są i tacy, którzy nie wyobrażają zjeść sobie takiej "cieniutkiej" zupki, jak ta moja. Są gusty i guściki i z nimi dyskutować nie ma co. Moja wersja jest taka.
Składniki:
- 400 g żeberek
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- garść zielonego groszku ( z puszki lub mrożonego, albo świeżego w sezonie )
- duża garść zielonej fasolki szparagowej ( świeżej lub mrożonej )
- 2 ziemniaki
- pół kalarepki
- 3-4 łyżki kaszy jęczmiennej wiejskiej
- sól
- pieprz
- liść laurowy ziele angielskie ( 2 ziarna )
- koperek ( ok 1 łyżka )
- Żeberka gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Studzimy i obieramy mięso
- W garnku zagotowujemy wodę z liściem i zielem angielskim. Dodajemy startą na dużych oczkach marchew, pietruszkę i seler, zieloną fasolkę, a także posiekany na półplasterki por. Dosypujemy opłukaną kaszę. Gotujemy ok 20 minut. W tym czasie solimy
- Po tym czasie do zupy dodajemy pokrojone na kawałki ziemniaki, kalarepkę i groszek oraz mięso Gotujemy ok 10 minut
- Na koniec doprawiamy jeszcze ewentualnie solą, pieprzem i dosypujemy posiekany koperek
lekka zupka w sam raz na kolację :)
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie.....bo ja też na wywarach zup nie gotuję, ale z żeberkami jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis.