Pieczona pierś z indyka pod jogurtową pierzynką
Dziś przepis na pieczona pierś z indyka. Pieczona pierś z indyka gości u nas dość często. Używamy jej do kanapek, ale także na ciepło do drugiego dania. Najczęściej z sosem chrzanowym lub koperkowym. Dziś przepis na pieczoną pierś z indyka pod pierzynką jogurtową, dość intensywnie doprawioną przyprawami. Składnik główny tej mieszanki przypraw to kolendra, ale też curry, chili i papryczka czuszka.
Składniki:
- pierś z indyka ( u mnie ok 1300 g )
- 1 duży jogurt grecki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki kolendry w ziarnach
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego
- 2 łyżeczki curry
- 1,5 łyżeczka chili
- 1 duża papryczka czuszka
- Kolendrę oraz pieprz wsypujemy do moździerza i dokładnie miażdżymy, a następnie mieszamy z pozostałymi przyprawami w proszku oraz z solą
- Czuszkę oczyszczamy z pestek i błon i drobno siekamy, po czym razem z przyprawami dodajemy do jogurtu greckiego. Dolewamy oliwę. Dokładnie mieszamy
- Oczyszczoną z błon pierś z indyka płukamy pod bierzącą wodą i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie wkładamy mięso do dużej miski i zalewamy jogurtem z przyprawami. Wstawiamy do lodówki przynajmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc
- Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i przekładamy do niego mięso obtoczone marynatą
- Mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 25 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze ok 1 godziny polewając 2-3 razy wierzch indyka marynatą jogurtową
- Podawać na ciepło do obiadu lub jako wędlinę do kanapek
Wygląda pysznie, chyba wypróbuje, gdy wpadanie mi w ręce pierś z indyka;)
OdpowiedzUsuńaromatycznie przyrządzone mięsko :)
OdpowiedzUsuńCzy pieczemy pod przykryciem?
OdpowiedzUsuń