Pieczeń rzymska w nieco innym wydaniu. Bez jajka, za to z pysznym farszem pieczarkowo-serowym. Nie koniecznie jest to danie wielkanocne. U nas pojawia się od czasu do czasu na stole, bo jest bardzo smaczne i dość szybkie w przygotowaniu. Najchętniej jadamy taką pieczeń do drugiego dania, które składa się z ziemniaków, pieczeni i sosu. Najbardziej smakuje mi do niej sos chrzanowy lub pieczarkowy. Dodatkowo sałatka z buraczków. Pyszny obiad! Ale pieczeń nadaje się też doskonale do pieczywa.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgjjtYXuYmixEoOgH_LQ7NsBYqZCGv-Yl9-4pplvPzhasYexph7dMtGX6bZFdB08-M9gISPJvc0gkUcpHXEUQzvTJdlRUr_UKkOzOMKOdKwerXcrlG_GTN-m7Avg1sFBI3Y4EXsLgm5sbJB/s640/Slajd2.JPG)
Składniki:
Sposób wykonania:
Składniki:
- 1 kg mięsa wieprzowego
- 20 dkg żółtego sera
- 1 bułka
- 40 dkg pieczarek
- 2 średnie cebule
- natka pietruszki (1 pęczek)
- 2 jajka
- olej
- majeranek,sól,pieprz
Sposób wykonania:
- Mięso i 1 cebulę zmielić
- Bułkę namoczyć w wodzie, dokładnie odcisnąć.
- Do zmielonego mięsa wbić dwa jajka, dodać odcisniętą bułkę, doprawić majerankiem,solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać
- Ser żółty zetrzeć.
- Drugą cebulę pokroić drobno, podsmażyć na oleju. Jak się zeszkli dodać obrane i drobno pokrojone pieczarki. Lekko posolić, smażyć razem aż do odparowania płynu.
- Pietruszkę drobno posiekać.
- Przestudzone pieczarki, ser żółty i posiekana pietruszkę wymieszać
- Foremkę ( 27x12 cm ) wyłożyć pergaminem do pieczenia i włożyć na dno nieco więcej niż połowę mięsa. Wyrównać, a następnie zrobić w nim rowek i wypełnić go farszem, robiąc "kopkę", a następnie przykryć pozostałym mięsem, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 80 minut ( ustawienie góra - dół )
- Po tym czasie wyjąć z piekarnika i nieco przestudzić, odlać płyn , jesli zebrał się na dnie foremki.
- Podawać na ciepło z sosami, najlepiej chrzanowym lub pieczarkowym i ziemniakami, lub na zimno jako dodatek do pieczywa
w sam raz na obiad, jak i kanapki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję , za wszystkie wspaniałe przepisy.
OdpowiedzUsuńProszę o więcej bo często z nich korzystam
Postaram się :-)
UsuńRobiłam wyszło pyszne..
OdpowiedzUsuń