Domowy tarty chrzan
Domowy chrzan jest wybornym dodatkiem do wędlin, sosów i każda gospodyni powinna spróbować go zrobić samodzielnie. Mimo, że na sklepowych półkach mamy ogromny wybór słoiczków z chrzanem to jednak przygotowując samodzielnie domowy chrzan mamy pewność, że nie zawiera żadnych zbędnych dodatków, a i jego aromat jest intensywniejszy, bo zawiera 100% chrzanu, a sklepowe słoiczki mają mniejszą jego zawartość. Na zbliżającą się Wielkanoc własny słoiczek chrzanu będzie jak znalazł.
Składniki:
- ok 0,5 kg chrzanu
- sok z cytryny lub ocet jabłkowy lub winny ( 2-3 łyżki )
- sól
- cukier
- kilka łyżek gorącej wody
Sposób wykonania:
- Korzenie chrzanu dokładnie myjemy i cieniutko obieramy, jeszcze raz myjemy. Na godzinę możemy włożyć obrane i pokrojone na mniejsze kawałki korzenie do zimnej wody, co uchroni nas przed łzawieniem przy tarciu ( choć też nie całkiem )
- Na dno miski, do której będziemy trzeć chrzan wlewamy sok z cytryny lub ocet ( chrzan po starciu bardzo szybko ciemnieje, a mieszanie go z sokiem bądź octem sprawi, że zachowa ładną białą barwę). Chrzan ścieramy na najdrobniejszej tarce na bieżąco mieszając go z sokiem
- Do startego chrzanu dolewamy kilka łyżek gorącej wody. Zamiast dolewać wody możemy też utarty chrzan włożyć na sito i przelać wrzątkiem a potem dokłądnie odcedzić. Taki chrzan będzie łagodniejszy
- Następnie doprawiamy delikatnie solą, cukrem i jeszcze ewentualnie sokiem bądź octem
- Chrzan przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i wstawiamy do lodówki
- Przed podaniem tak przygotowany chrzan możemy wzbogacić dodając do niego trochę śmietany, majonezu lub jogurtu. Będzie bardziej kremowy i łagodniejszy w smaku
taki domowy nie ma sobie równych :)
OdpowiedzUsuń