Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, więc mam dla Was przepis na roladę z boczku z białą kiełbasą. Świetna wędlina na wielkanocny stół. Do pieczywa, do sałatek, do ćwikły, do chrzanu. Pyszna i łatwa w wykonaniu.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiYsy56eMHnaLpkWZdKpJDfb0DAjiH64SETMYHCbh8bJcYT59_c0dc6VsWv4YSyfueWguyvBc2WujdZnOC0wqZskzqgQvyyl_DPyx-fVnhVMtCubV0iYwhHcKLENFv7EOBHsaVtpbbQTN57/s640/Slajd3.JPG)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhHJ3ZFD6gBg7j_7wqSg1V7oW9JVrkYb7P6BxI1d__8v3uIBsbNmBR_zB8W4vTqj4BZGnQkj4ebVTkZ6EhjZtcT0NltvFBoCHYuqKrXOpPL9TFYP6mbpO2p1W9MjrPTDAN_h6XBtCnLr-4j/s640/Slajd5.JPG)
Składniki:
Składniki:
- płat surowego boczku ok 1,5 kg
- biała kiełbasa ( 2 sztuki )
- musztarda ostra (np sarepska) ( ok 3 łyżki )
- czosnek ( 2-3 ząbki )
- majeranek
- sól,pieprz
- Płat boczku rozkroić wzdłuż tak, aby rozkładał się jak otwarta książka.
- Solimy z zewnątrz i od środka
- Rozcięty boczek natrzeć wewnątrz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprószyć majerankiem i pieprzem, odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
- Boczek wyjąć z lodówki, natrzeć wewnątrz musztardą.
- Białą kiełbasę wyjętą z flaka rozkładamy wzdłuż na całym mięsie ( końcówki kiełbasy łączące się ze sobą obcinamy do prosta, aby równomiernie przylegały do siebie ).
- Zwijamy roladę do środka, obwiązujemy ściśle nicią
- Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 1 godz i 40-50 minut
- Roladę wyjmujemy z piekarnika, studzimy.
- Podajemy jako wędlinę z pieczywem i dodatkiem chrzanu
Witam, a kiełbasa biała ma być surowa czy parzona?
OdpowiedzUsuńSuper blog, chętnie tu zaglądam
Pozdrawiam Magda
Chciałam kupić surową, ale nie było, więc w tej roladzie jest kiełbasa parzona.
UsuńDzięki za miłe słowa:-) Pozdrawiam
Wspanialy przepis
OdpowiedzUsuń