Ciasto bananowo-daktylowe bez cukru
Przepis prosty, szybki w wykonaniu, a ciasto pyszne: wilgotne, nie za słodkie, aromatyczne.
Dziś podaję bardzo prosty przepis na ciasto bananowo - daktylowe bez dodatku cukru. Ciasto robi się bardzo szybko. Maksymalnie 10 minut i ciasto jest gotowe. Trzeba tylko poczekać na jego upieczenie i można się nim zajadać. Już w trakcie pieczenia można się delektować zapachami roznoszącymi się po domu.
Składniki:
- 300 g mąki pełnoziarnistej ( może być taka jak na chleb )
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 3 banany ( dojrzałe )
- 2 duże garści daktyli
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu lub kopiasta łyżeczka kakao
- garstka rodzynek
Sposób przygotowania:
- 2-3 godziny przed pieczeniem daktyle zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy aż rozmiękną. Następnie odciskamy z wody. Z daktyli zrobi się prawie papka, zwłaszcza, gdy nieco pognieciemy je w rękach
- Banany rozgniatamy widelcem
- W jednym naczyniu łączymy rozgniecione banany, odciśnięte i rozgniecione na miazgę daktyle ( mogą być też cząstki - nie trzeba stosować blendera) oraz olej. Mieszamy, dodajemy rodzynki i jeszcze raz mieszamy
- W drugim naczyniu łączymy mąkę z sodą i cynamonem ( lub kakao )
- Dodajemy składniki suche do mokrych i mieszamy na jednolitą masę
- Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 50-55 minut
Komentarze
Prześlij komentarz