Kotlety z kalafiora
Kotlety kalafiorowe powtarzam regularnie, bo są doskonałym składnikiem drugiego dania lub też świetnym dodatkiem do pieczywa. Uwielbiamy je, odkąd zrobiłam je pierwszy raz po otrzymaniu przepisu od znajomej. Odkąd w sprzedaży pojawiły się świeże kalafiory znów do nich powróciłam po zimowej przerwie. Zachęcam do wypróbowania. Na pewno je polubicie!
Składniki:
- 1 nieduży kalafior lub 1/2 dużego
- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- duży ząbek czosnku
- 1 średnia cebula
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól,pieprz
Sposób wykonania:
- Kalafiora płukamy i ścieramy ( najlepiej w dużej misce) na tarełku o dużych oczkach łącznie z łodyżkami. Lekko solimy, mieszamy i zostawiamy na 3 minuty
- Na tarełku o dużych oczkach ścieramy też cebulę
- Przeciskamy przez praskę czosnek
- Do startych warzyw dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną (lepsza jest lekko rozgotowana)
- Na patelni prażymy ziarna słonecznika i po przestudzeniu blendujemy i dodajemy do warzyw i kaszy
- Składniki w misce uzupełniamy mąką ziemniaczaną i olejem
- Dolewamy sos sojowy
- Wszystkie składniki doprawiamy pieprzem ziołowym, sola i pieprzem
- Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy
- W dłoniach formujemy kotleciki i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (mi wychodzi ok 12-13 kotlecików)
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 35-40 minut
- Doskonale smakują podane z ziemniakami i buraczkami.
- Można także podawać na zimno z pieczywem
- Doskonale smakują też na drugi dzień, odgrzane w piekarniku lub po prostu na zimno
Komentarze
Prześlij komentarz