Jogurtowy placek z truskawkami
Sezon truskawkowy w pełni, więc czas na słodkie co nieco. Pyszny i szybki w wykonaniu placek z truskawkami. Ja dorzuciłam jeszcze garstkę borówek amerykańskich w ramach czyszczenia zamrażarki i robienia w niej miejsca na świeże mrożonki. Truskawek użyłam oczywiście świeżych. Ciasto nie może się nie udać, więc to też oprócz smaku jego zaleta.
Składniki: ( na formę o średnicy 23 cm )
- 225 g mąki pszennej
- 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 100 g rozpuszczonego i schłodzonego masła
- 1oo g cukru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ok 400 g owoców
- tłuszcz i bułka tarta do formy
- ewentualnie cukier puder do obsypania placka po upieczeniu
- Mąkę łączymy z cukrem, proszkiem i solą. Mieszamy
- Masło topimy i studzimy
- W misce mieszamy jogurt, jajka, aromat i masło
- Do płynnych składników dosypujemy sypkie. Dokładnie mieszamy
- Ciasto przekładamy na tortownicę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką. Ja na spód dałam papier do pieczenia, a boki posmarowałąm tłuszczem i obsypałam bułką
- Na wierzchu ciasta układamy truskawki, ja dodałam jeszcze garść borówek amerykańskich
- Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy ok 55 minut
- Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika, studzimy, a następnie posypujemy cukrem pudrem, ja zrezygnowałam tym razem z cukru pudru, co widać na zdjęciach
Na podwieczorek z przyjaciólkami jak znalazł placek!
OdpowiedzUsuń