Pizza pełnoziarnista
Pełnoziarnista pizza smakuje wybornie, nawet nie wiem czy nie lepiej od pizzy tradycyjnej. Warto wypróbować ten sprawdzony przeze mnie wielokrotnie przepis. Zapewniam, że będziecie do niego wracać, a pizza na pełnoziarnistym cieście na stałe zagości w waszym kulinarnym repertuarze. Z podanych składników wychodzą dwie pizze o średnicy ok 32 cm. Na wierzch pizzy możemy położyć to, co nam smakuje i odpowiada. Musi być sos i ser i oregano, a reszta to już dowolność pełna, u mnie tym razem czipsy salami i pieczarki.
Składniki: ( na dwie pizze o śr ok 32 cm )
Ciasto:
- 150 g mąki pełnoziarnistej ( u mnie typ 2000 )
- 250 g mąki pszennej typ 450
- 25 g drożdży
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- ok 1 szklanka ciepłej wody
- ok 500 g miękkiego sera do pizzy
- suszone oregano
- 4-5 łyżek przecieru pomidorowego
- reszta składników wg upodobania np 4-5 pieczarek i 4-5 plasterków szynki czy kilka plasterków salami
Sposób przygotowania:
- Oba rodzaje mąki łączymy ze sobą w misce, dodajemy sól, mieszamy. Na środku robimy dołeczek i dolewamy oliwę
- W szklance ciepłej wody rozpuszczamy łyżeczkę cukru i drożdże, dolewamy do mąki ( początkowo można wlać niepełną zawartość szklanki, w razie potrzeby dolać resztę )
- Z powyższych składników wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu gładkiego ciasta odstawiamy go do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 30-45 min i przykrywamy ściereczką
- Z przecieru przygotowujemy sos do posmarowania pizzy: dodajemy do niego 3-4 łyżki wody, sól i oregano. Mieszamy
- Gdy ciasto przynajmniej podwoi swoją objętość, dzielimy go na dwie części i rozwałkowujemy najpierw jedną część na placek o średnicy ok 32 cm
- Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy go polową przygotowanego sosu pomidorowego, nakładamy połowę sera, posypujemy oregano i rozkładamy na niej połowę pozostałych składników
- Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na funkcji pizza i pieczemy ok 10 - 12 minut. Jeśli ktoś takiej funkcji nie posiada, to pieczemy ją na funkcji góra- dół, ale odpowiednio dłużej ( jakieś 20 minut - zależy od piekarnika )
- Po upieczeniu pierwszej pizzy podobnie przygotowujemy drugi kawałek ciasta
- Dobrze smakuje z rukolą albo z keczupem
Komentarze
Prześlij komentarz