Rogaliki drożdżowe z nutellą


  Rogaliki drożdżowe to klasyka. Tym razem upiekłam je z nutellą, która zalegała mi w szafce. Rogaliki wg tego przepisu są puszyste i smaczne. Wychodzi ich 32, choć ciasto można podzielić na więcej części i zrobić mniejsze rogaliki. Ja ciasto podzieliłam na 4 części, ale można podzielić na 5 i rogaliczki będą mniejsze. Drożdże suche można zastąpić świeżymi ( wówczas potrzeba ich będzie 20 g ), ale wtedy trzeba zrobić zaczyn, Czas pieczenia ok 20 minut, około po piekąc pierwszą partię rogalików musiałam je piec 24 minuty, aby się zrumieniły, druga partia potrzebowała tylko 19 minut, tak więc należy pilnować i przyglądać się rogalikom. Każdy piekarnik jest inny.

Składniki:

  • 500 g mąki typ 450
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 10 g suchych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 80 g masła
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • ok pół słoika nutelli
Sposób wykonania:
  • Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej wszystkie suche składniki: drożdże, cukier i sól. Mieszamy
  • Masło topimy, a następnie do garnuszka z masłem wlewamy mleko i chwilę razem podgrzewamy, aby całość była ciepła
  • Masło z mlekiem dolewamy do mąki, mieszamy, a następnie dodajemy jajko i żółtko oraz olej
  • Całość dokładnie wyrabiamy i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny
  • Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na 4 części. Z każdej części formujemy kulkę
  • Każdą kulkę rozwałkowujemy na koło o grubości ok 2-3 milimetry. Każde koło dzielimy na 8 części
  • Na szerszą część każdego trójkąta nakładamy ok pół łyżeczki nutelli i zwijamy. Cienki koniec trójkąta musi być pod spodem rogalika, aby ciasto się nie rozwijało. Zwinięte ciasto formujemy na kształt rogalika
  • Rogaliki układamy na blaszce. Każdy smarujemy z wierzchu pozostałym białkiem i pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach do ładnego zrumienienia
  • Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem

Komentarze