Szarlotka z budyniem
Kto z nas nie lubi szarlotki? Dziś przedstawiam nieco urozmaiconą wersję, bo z dodatkiem budyniu. Jest na prawdę smaczna, a nieco inna od wersji klasycznej. Warto wypróbować. Szarlotkę upiekłam na odpinanej kwadratowej tortownicy o wymiarach 24x24 cm.
Składniki:
- 350 g mąki
- 1300- 1400 g jabłek ( przed obraniem )
- 200 gram masła
- 1 jajko
- 70 g cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- 1/2 litra mleka
Sposób wykonania:
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy
- Do mąki dodajemy pokrojone w kawałki masło i próbujemy zagnieść z mąką. potem dodajemy jajko i zagniatamy na gładkie ciasto
- zagniecione ciasto dzielimy na dwie części. Jedna część troszeczkę większa od drugiej. Obie części wkładamy do zamrażalnika
- Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy środki i kroimy na cząstki. Jabłka dusimy na niewielkim ogniu z dodatkiem cynamonu, łyżki cukru waniliowego podlewając je odrobiną wody. dusimy do momentu aż zmiękną i rozpadną się, a następnie odparowujemy nadmiar płynu spod jabłek
- Gotujemy budyń zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu
- Formę ( u mnie kwadratowa 24x 24 cm ) wykładamy papierem do pieczenia
- Na spód formy ścieramy większą część ciasta, wyrównujemy i nieco ubijamy ręką
- Na ciasto równomiernie nakładamy jabłka, a na nie ugotowany budyń
- Wierzch ciasta równomiernie posypujemy wiórkami drugiej części startego ciasta
- Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni
- Wierzch można obsypać cukrem pudrem
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń