Szybkie racuchy z jabłkami
Racuchy z jabłkami to klasyka na polskim stole. Są smaczne i mogą stanowić element obiadu, można je podać na kolację lub deser. Polane miodem, posypane cukrem pudrem lub podane z ulubioną konfiturą smakują chyba każdemu. Dziś podaję przepis na moje ulubione i szybkie w wykonaniu racuchy z jabłkami. Danie typu: proste, tanie i smaczne.
Składniki:
- 170 g mąki
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 2 jabłka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- olej do smażenia
- konfitura, miód lub cukier puder
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiewamy, mieszamy z pozostałymi suchymi składnikami: cukrem i proszkiem do pieczenia
- Do mąki dolewamy szklankę mleka i dokładnie rozprowadzamy rózgą, aby nie było grudek, a następnie dodajemy jajko i dalej mieszamy
- Jabłka kroimy na ćwiartki , a każdą ćwiartkę wzdłuż na pół, a następnie w poprzek kroimy na plasterki
- Do ciasta dodajemy jabłka, mieszamy
- Na patelni rozgrzewamy olej i po rozgrzaniu nakładamy ciasto, na każdego racucha po około 2 łyżki ciasta z jabłkami
- Smażymy na złoty kolor z obu stron, odsączamy na ręczniku papierowym
- Serwujemy z miodem, cukrem pudrem lub ulubioną konfiturą
Komentarze
Prześlij komentarz