Kotlety z cukinii i kaszy jaglanej
Kotlety z cukinii to obowiązkowe danie w sezonie letnim, podobnie jak placuszki cukiniowe, które powtarzam, czasem do znudzenia. Kotlety cukiniowe, które dziś przedstawiam, są ze sporym dodatkiem kaszy jaglanej. Warto je wypróbować! Możemy je podawać do ziemniaków i surówki, do samej surówki bądź solo.
Składniki:
- ok 400 g młodej cukinii ( ok 1,5 sztuki małej cukinii )
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1 średniej wielkości cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
- Kaszę płukamy i przelewamy wrzątkiem, a następnie dajemy do gotującej się, lekko osolonej wody. Gotujemy pod przykryciem ok 15 min do całkowitego odparowania płynu
- Cukinię ścieramy na małych oczkach, podobnie cebulę i czosnek. Odstawiamy na ok 15 minut wcześniej delikatnie soląc cukinię
- Gdy cukinia puści sok odciskamy jego nadmiar
- Cukinię łączymy z ugotowaną i przestudzoną kaszą, dodajemy pieprz ziołowy, koperek, doprawiamy dodatkowo pieprzem i ewentualnie delikatnie solą. Dodajemy bułkę tartą oraz sos sojowy, a na koniec jajka. Wszystko dokładnie mieszamy
- Ciasto na kotlety jest raczej miękkie, więc formując kotleciki na lewą rękę nabieramy trochę tartej bułki, a prawą nakładamy na nią za pomocą łyżki ciasto. Posypujemy z góry bułką, żeby się
- nam nie kleiło i dopiero formujemy kotlecika
- Kotlecik prosto z dłoni kładziemy na patelni na rozgrzanym oleju. Smażmy po kilka minut z obu stron.
Komentarze
Prześlij komentarz