Pierogi z jeżynami
Pierogi z jeżynami robiłam dziś po raz pierwszy. Byłam u cioci, która poddała mi taki pomysł, a oprócz tego obdarowała mnie sporą ilością jeżyn. Część do zamrożenia, trochę do słoiczków, a reszta na pierogi, które bardzo wszystkim smakowały. Zrobiłam ich w sumie 60. Trzeba było dość obficie posypać cukrem, bo jeżyny są dość kwaśne. Pierogi robiło się szybko, bo jeżyny miały podłużny kształt i łatwo zawijało się je w ciasto. Żeby w czasie gotowania nie puszczały zbyt dużo soku obsypałam je wcześniej mąką ziemniaczaną.
Składniki:
Na ciasto:
- 200 g mąki pszennej typ 450
- 100 g mąki kukurydzianej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- ok 160 ml mocno ciepłej wody
Dodatkowo:
- ok 60 dużych jeżyn
- 2-4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 45 g masła ( 3 łyżki )
- 2,5 łyżki tartej bułki
- szczypta cynamonu
- cukier
Sposób przygotowania:
- Z wyżej wymienionych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy na 2 części i cienko rozwałkowujemy
- Jeżyny oprószamy mąką ziemniaczaną ( ewentualnie też cukrem, choć ja słodzę dopiero ugotowane pierogi )
- Foremką lub szklanką wykrawamy kółka, na środek kładziemy po 1 jeżynie i zlepiamy
- Masło roztapiamy, dodajemy bułkę i cynamon i podsmażamy na złoty kolor
- W garnku zagotowujemy wodę i lekko ją solimy. Na gotującą się wodę wrzucamy pierogi, gotujemy 3 minuty od wypłynięcia i ponownego zagotowania się wody. Odcedzamy i na talerzu polewamy masłem z bułką. Słodzimy
Komentarze
Prześlij komentarz