Pasta z awokado, jajka i ogórka kiszonego
Awokado uchodzi za najzdrowszy owoc świata, a do tego jest pyszne i można przyrządzać z niego niesamowite pasty i smarowidła do pieczywa. Dziś kolejny przepis na bardzo smaczną pastę z awokado ze składników, które zawsze ma się pod ręką w domowej spiżarce. Warto wypróbować, bo pasta jest i pyszna i zdrowa i sycąca, idealna na śniadaniowe kanapki.
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 średni kiszony ogórek
- pół małego pęczka szczypiorku
- ok 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Awokado kroimy wzdłuż na pół do pestki, przekręcamy i otrzymujemy dwie połówki, jedna z pestką. Usuwamy pestkę i za pomocą łyżki wydrążamy miąższ. Rozgniatamy go za pomocą widelca i skrapiamy sokiem z cytryny
- Jajka również rozgniatamy za pomocą widelca i mieszamy z awokado. Solimy do smaku i dodajemy pieprz
- Do pasty dodajemy drobno posiekany szczypiorek i pokrojonego w drobną kosteczkę ogórka kiszonego
- Całość mieszamy i podajemy do ulubionego pieczywa
Komentarze
Prześlij komentarz