Sałatka nicejska
Dziś przepis na kolorową i bardzo sycącą sałatkę nicejską. Sałatka nicejska to klasyka kuchni francuskiej. Tuńczyk, jajko, pomidor i inne dodatki czynią z sałatki nicejskiej danie, które może zastąpić obiad. Do polania serwujemy dressing z oliwy, soku z cytryny i musztardy. Całość palce lizać.
Składniki:
- pół sałaty lodowej lub rzymskiej
- 250 g pomidorków koktajlowych
- kilka filecików anchois
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 4 jajka ugotowane na półtwardo
- pół czerwonej cebuli
- garść oliwek ( użyłam czarnych )
- świeżo mielony pieprz
- na sos: 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu lub soku z cytryny, 1 łyżka musztardy, sól
Sposób przygotowania:
- Liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki i układamy na półmisku
- Na sałacie rozkładamy jajka przecięte na pół, pokrojone pomidorki, tuńczyka oraz oliwki i 5-6 filecików anchois
- Całość obsypujemy czerwoną cebulą pokrojoną na półplasterki
- Sałatkę oprószamy świeżo zmielonym pieprzem
- Przygotowujemy sos: mieszamy wszystkie ww składniki i polewamy sałatkę bezpośrednio przed podaniem
Wskazówki:
- Aby ugotować jajka na półtwardo, po wyjęciu z lodówki zalewamy je mocno ciepłą wodą i gotujemy początkowo na wolnym ogniu, po 2-3 minutach podkręcamy gaz na mocniejszy i jajka gotujemy przez 5 minut od zagotowania. Potem wodę gorącą odlewamy, zalewamy zimną i po chwili możemy obierać jajka
Komentarze
Prześlij komentarz