Placki z dyni i ziemniaków
Placki z dyni i ziemniaków smakują doskonale, znikają błyskawicznie. Można je jeść solo, z dodatkiem sosu jogurtowego bądź jako dodatek do sosów mięsnych czy grzybowych z surówką. Dziś podałam placki dyniowo-zimniaczane tylko z lekko doprawionym jogurtem. Są bardzo sycące, ale też niebezpiecznie smaczne. Warto wypróbować.
Składniki:
- 700 g ziemniaków ( po obraniu )
- 400 g dyni ( po obraniu ze skórki i pozbawieniu środka z pestkami )
- 2 duże jajka
- 1 mała cebula ( ja dałam dwie małe szalotki )
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki soli ( lub mniej, jeśli nie chcemy zbyt pikantnych placków )
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Dynię obieramy ze skórki i ścieramy w maszynce lub na tarełku na małych oczkach. Podobnie ziemniaki
- Cebulę drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do ziemniaków i dyni
- Wbijamy dwa jajka oraz dajemy oba rodzaje mąki
- Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy
- Na patelni ( ja smażyłam na dwóch patelniach równocześnie ) rozgrzewamy olej i kładziemy na nim ciasto na placki. Na jednego placka wystarcza jedna kopiasta łyżka ciasta, które rozprowadzamy równomiernie tworząc okrągły bądź owalny placek. Smażymy po kilka minut z każdej strony do łądnego zrumienienia na średnim ogniu
- Placki po upieczeniu odsączamy na ręcznikach papierowych
- Podajemy np z sosem jogurtowym ( kubek jogurtu naturalnego, sól, pieprz i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, zielone pędy szalotki )
Bardzo duże zaskoczenie! Do placków ziemniaczanych dodaję cukinię, ale nie próbowałam z dynią. Mam mus z zamrażarce, warto spróbować!
OdpowiedzUsuń