Golonka pieczona w marynacie musztardowej
Golonka pieczona należy do ulubionych męskich dań. Tym razem przyrządziłam dla męża golonkę w marynacie musztardowej. Z golonką nie ma dużo pracy, ale żeby ją dobrze przygotować trzeba ją długo gotować i potem opiekać. Mięso dobrze przyrządzonej golonki musi się rozpadać i wręcz rozpływać w ustach, a to wymaga długiego czasu obróbki cieplnej. Ale golonki nie przyrządza się zbyt często, więc od czasu do czasu można się pokusić o uraczenie nią męskich domowników ( przynajmniej u mnie tak jest - ja nie przepadam za smakiem golonki ).
Składniki:
- 2 golonki
- 4- 5 ząbków czosnku
- marchewka
- kawałek pietruszki
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- kilka ziaren pieprzu
- łyżeczka soli
- 4 łyżki musztardy ( u mnie sarepska )
- majeranek
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
- Golonki myjemy i umieszczamy w garnku razem z 3 ząbkami czosnku, marchewką i pietruszką. Zalewamy wodą, Solimy 1 łyżeczką soli, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu
- Gotujemy pod przykryciem ok 2,5 godziny. Po tym czasie golonki wyjmujemy z wody i przestudzamy. Możemy naciąć skórkę np w szachownicę
- Przygotowujemy marynatę: musztardę mieszamy z startym dużym ząbkiem czosnku, Dodajemy ok pół łyżeczki majeranku, 1/3 łyżeczki soli i doprawiamy delikatnie pieprzem. Mieszamy i smarujemy marynatą skórę i mięso
- Golonki wstawiamy do piekarnika do 180 stopni i opiekamy do zrumienienia skórki ok 40 minut
- Podajemy z musztardę, chrzanem, ewentualnie z gotowaną kiszoną kapustą lub kiszonymi ogórkami i pieczywem
Komentarze
Prześlij komentarz