Racuchy na kefirze z jabłkami
Racuchy na kefirze są bardzo smaczne i co ważne szybkie w wykonaniu. Są też bardzo sycące. Dodatek jabłek sprawia, że są też delikatniejsze. Generalnie warto ten przepis wypróbować. U mnie jest w stałym repertuarze, czy jako drugie danie obiadowe, czy też jako deser.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 400 g kefiru
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 średnie jabłka
- cukier puder do oprószenia gotowych racuchów
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- W misce mieszamy suche składniki: mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia
- W drugim naczyniu roztrzepujemy kefir z żółtkami
- Jabłka obieramy i kroimy w małe kawałki
- Białka ubijamy na sztywną pianę
- Suche składniki łączymy z kefirem. Mieszamy. Dodajemy jabłka. Mieszamy
- Na koniec dodajemy pianę i jeszcze raz wszystko łączymy
- Racuchy smażymy na rozgrzanym oleju do lekkiego zrumienienia z każdej strony
- Odsączamy na papierowym ręczniku
- Podajemy z konfiturą lub posypane cukrem pudrem
Komentarze
Prześlij komentarz