Roladki z indyka
Roladki z indyka z farszem z pieczarek i żółtego sera są pyszne, robi się je w miarę szybko, Można je podać z ziemniakami, ryżem bądź frytkami. Do tego jakaś pyszna domowa surówka i smaczny obiad gotowy. Z podanej ilości składników wychodzi ok 7-8 roladek.
Składniki:
- ok 600 g piersi z indyka
- 4 plasterki sera żółtego
- 8-10 sztuk pieczarek ( średnich )
- małą cebula
- sól, pieprz, słodka mielona papryka
- do opanierowania: mąka, bułka tarta, 2 jajka S
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Pierś z indyka płuczemy, usuwamy włókna i kroimy na plastry
- Mięso rozbijamy
- Każdy plaster oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką
- Cebulę drobno kroimy, podobnie pieczarki
- Cebulę z pieczarkami podsmażamy na oleju aż do odparowania płynu w międzyczasie delikatnie je soląc i pieprząc
- Gotowe plastry sera kroimy wzdłuż na dwie równe części
- Na każdym płacie rozbitego mięsa kładziemy plaster sera
- Na serze, na jego skraju kładziemy łyżkę pieczarek i zawijamy w rulonik
- Oba końce roladki staramy się zasklepić mięsem
- Każdy rulonik obtaczamy w mące, potem w rozbełtanym jajku i na koniec w tartej bułce
- Smażymy na rozgrzanym oleju na średnim ogniu z każdej strony
Pyszne roladki na obiad! Chętnie wypróbuję powyższy przepis.
OdpowiedzUsuńZachęcam:-)
UsuńRobiłam dwa razy i powiem że jest to sprawdzony przepis na przepyszne roladki.
OdpowiedzUsuń