Leśny mech ciasto ze szpinakiem
Ciasto szpinakowe Leśny mech to pyszny i niezbyt skomplikowany w przygotowaniu deser, a bardzo oryginalnie wyglądający i pyszny w smaku. Ciasto proste i zawsze się udaje, do tego bita śmietana z serkiem mascarpone i deser gotowy. I pozostaje już tylko delektować się tym oryginalnym ciastem przy dobrej kawie. Dla orzeźwienia na wierzchu udekorowane owocami leśnymi bądź zimową porą pestkami granatu.
Składniki:
Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka L
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki cukru drobnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- opakowanie mrożonego szpinaku ( o wadze 450 g )
- skórka otarta z jednej cytryny ( najlepiej bio )
- 2 łyżki soku z cytrynu
- łyżka cukru waniliowego
Na masę:
- 250 g mascarpone
- 400 ml śmietanki 36%
- 2 łyżeczki żelatyny
- 60 ml gorącej wody
- 3-4 łyżki cukru pudru
Do dekoracji: pestki granatu, borówki amerykańskie, drobne owoce sezonowe
Sposób przygotowania:
- Szpinak rozmrażamy. Po rozmrożeniu odciskamy z nadmiaru wody, ale nie całkiem, żeby ciasto nie wyszło zbyt suche. Następnie szpinak miksujemy na papkę
- Do miski miksera wbijamy jajka w temperaturze pokojowej, dodajemy cukier i końcówką do ubijania piany miksujemy na najwyższych obrotach aż do uzyskania puszystej jasnej masy
- Do ubitych jajek powoli wlewamy olej cały czas miksując. Następnie dodajemy szpinak, skórkę i sok z cytryny miksując już na nieco mniejszych obrotach tylko do połączenia składników
- Na koniec dosypujemy partiami przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łopatką tylko do połączenia składników
- Ciasto przelewamy do uprzednio przygotowanej formy ( u mnie kwadratowa, rozpinana 25x25 cm ), której dno wykładamy papierem do pieczenia
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy ok 50 minut na ustawieniu góra - dół. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie
- Po całkowitym wystudzeniu odpinamy formę i długim nożem ścinamy górę ciasta, którą kruszymy w dłoniach
- 2 łyżeczki żelatyny zalewamy wrzącą wodą ( 60 ml ) i dokładnie mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny, chłodzimy
- Przygotowujemy masę - składniki powinny być prosto z lodówki: serek mascarpone i śmietankę umieszczamy w misie robota i ubijamy końcówką do piany na gęsty krem, w czasie ubijania dodając jeszcze cukier puder, a pod koniec wlewając powoli ostudzoną żelatynę cały czas ubijając
- Na ciasto szpinakowe nakładamy ubity krem i równomiernie go rozsmarowujemy, a następnie obsypujemy całość pokruszonym ciastem ( najlepiej robić to z zapiętymi bokami formy, gdyż pokruszone ciasto będzie się osypywać ). Wierzch dekorujemy pestkami granatu, borówkami amerykańskimi czy w sezonie owocami leśnymi
- Ciasto wkładamy do lodówki na min 3 godziny do stężenia masy. Przechowujemy w lodówce
Komentarze
Prześlij komentarz