Sałatka z kapusty pekińskiej i kurczaka
Sałatka z kapusty pekińskiej stałą się już klasyką. Przyrządza się ją na rozmaite sposoby, ale chyba najpopularniejszą jest ta z kurczakiem. Bardzo sycąca, można ją zjeść solo lub z dodatkiem pieczywa. Szybka w przygotowaniu, a bardzo smaczna. Polecam.
Składniki:
- 1 mała główka kapusty pekińskiej
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- ulubiona przyprawa do kurczaka + olej do smażenia
- 1 czerwona papryka
- 2 jajka na twardo
- 3 ogórki konserwowe
- 1 mały słoik majonezu
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Kurczaka kroimy w drobną kostkę, posypujemy przyprawą, smażymy na rozgrzanym oleju. Na koniec odsączamy na papierowym ręczniku
- Kapustę pekińską drobno kroimy, dodajemy do niej pokrojoną w kostkę paprykę i ogórki konserwowe oraz pokrojone jajka
- Do całości dodajemy odsączonego kurczaka
- Wszystko delikatnie solimy i doprawiamy pieprzem, mieszamy
- Dodajemy majonez i jeszcze raz mieszamy
- Podajemy solo lub z pieczywem
Pyszny, prosty skład i fajny sposób podania. :)
OdpowiedzUsuń