Sernik oreo
Serniki lubię w każdej wersji, stąd też na moim blogu dużo przepisów na serniki . Tym razem sernik oreo, tz sernik z zatopionymi w nim ciasteczkami oreo, wyjątkowo ciemnymi z jasnym kremowym przełożeniem, Żeby upodobnić kolor ciasta do oryginalnych oreo zastosowałam czarne kakao, do kupienia w większych supermarketach. Ja znalazłam go na regale z dodatkami do ciast, czyli tam gdzie cukry waniliowe itp, ale widziałam go też np tam gdzie kawy i kakao. Oczywiście można go też zastąpić zwykłym ciemnym kakao. Na ciemnym cieście pyszny sernik z zanurzonymi w nim kawałkami ciasteczek oreo. Świetnie się wszystko komponuje. Sernik po upieczeniu można oblać polewą czekoladową i dodatkowo przystroić ciasteczkami lub też wykończyć go bitą śmietaną z mascarpone, tak jak u mnie na zdjęciach. Ciasteczka oreo można też zastąpić podobnymi ciemnymi ciasteczkami, które też można kupić w zastępstwie oreo. Ja takie mniejsze ciemne markizy kupiłam do przystrojenia wierzchu serowego torciku, a te, które zatopiłam w cieście to były oryginalne, które jednak smakiem dominują nad innymi.
Składniki:
Na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżka czarnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 kg sera z wiaderka
- 250 g serka mascarpone
- 5 jajek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 130 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- ok 10 ciasteczek oreo
- 300 ml śmietanki 36%
- 100 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny + 40 ml wody
- ciasteczka oreo do dekoracji
- Przygotowujemy ciasto: przesianą mąkę łączymy z cukrem, proszkiem i kakao
- Do suchych składników dodajemy śmietanę, zimne pokrojone masło i żółtko. Zagniatamy elastyczne ciasto, którym wylepiamy spód tortownicy ( średnica 25 cm ), nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Następnie przestudzamy
- Przygotowujemy masę serową:: ser biały łączymy z mascarpone, jajkami, cukrem, mąką i ekstraktem waniliowym. Wszystko miksujemy do połączenia składników, ale nie dłużej, aby nie napowietrzać zbytnio masy
- Masę wylewamy na podpieczony spód i wyrównujemy
- W masę wciskamy połamane np na pół ciasteczka oreo
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 60 minut. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika
- Śmietankę 36% ubijamy na sztywno razem z mascarpone. Gdy masa jest już ubita dodajemy 2 łyżki cukru pudru i wystudzoną rozpuszczoną żelatynę i jeszcze chwilę ubijamy
- Następnie bitą śmietanę rozsmarowujemy na całkiem wystudzonym serniku, również boki, zostawiamy ok 3-4 łyżek do przyozdobienia
- Przy pomocy rękawa cukierniczego i tylki przyozdabiamy sernik rozetkami i dodatkowo dekorujemy ciasteczkami oreo
- Sernik wstawiamy na kilka godzin do lodówki
Komentarze
Prześlij komentarz