Tarta z mascarpone i szparagami
Dziś przepis na pyszną tartę na słono. Bardzo niedużo pracy, a efekt murowany. Tarta i ładnie wygląda i jest bardzo smaczna. Polecam.
Składniki:
- 1 płat gotowego ciasta francuskiego
- 150 g mascarpone
- 250 g zielonych szparag
- 1 jajko
- 1 żółtko
- sól, pieprz cayenne
- łyżeczka pestek słonecznika i łyżeczka pestek dyni
Sposób przygotowania:
- Ciasto rozwijamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- Z krótszego boku przycinamy kilka pasków ok 2 centymetrowych, żeby zrobić otoczkę wokół całego ciasta
- Ciasto smarujemy serem mascarpone, a następnie rozbełtanym jajkiem
- Pogrubione ciastem ranty smarujemy rozbełtanym żółtkiem
- Na ciasto nakładamy umyte szparagi obcinając wcześniej zgrubiałe końce. Jeśli szparagi są młode nie trzeba ich obierać, w przeciwnym razie należy je obrać
- Całość delikatnie solimy i doprawiamy pieprzem cayenne
- Na koniec całość posypujemy pestkami słonecznika i dyni
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 30 minut
Tarta super wygląda i bardzo smacznie. :)
OdpowiedzUsuń