Zapiekanka ziemniaczana z wędliną |
Zapiekane ziemniaki, ser, wędlina, papryka, cebula, pomidory |
Zapiekanka ziemniaczana z farszem przygotowanym z resztek wędlin pozostałych po świętach. Nikt nie lubi wyrzucać jedzenia, więc zawsze można wymyślić jakąś potrawę, w której umieścimy większość zbywających składników spożywczych zalegających na półkach naszej lodówki. A jak jeszcze wyjdzie z tego smakowita potrawa to będzie cieszyć nie tylko nasze podniebienia. Ja poświątecznie przygotowałam taką zapiekankę ze zbywającymi wędlinami: miałam kawałek szynki, trochę kiełbasy i resztkę kabanosa. Zwłaszcza ten kabanos przypadł mojemu mężowi do gustu i uznał, że jego dodanie to był bardzo dobry pomysł. Do tego wszystkiego cebula, papryka i dwa zmiękłe pomidory, które już na kanapki by się nie nadawały. Wyszło na prawdę dobre danie, które zapewne będziemy powtarzać, nie koniecznie czekając aż coś znowu w lodówce będzie zbywać. Moje naczynie do zapiekania miało 23 cm średnicy.
Ziemniaki zapieczone z serem |
Składniki:
- 5-6 dużych ziemniaków
- ok 100 g żółtego sera
- 150 g szynki w kawałku
- 200 g kiełbasy
- laska kabanosa
- 2 cebule
- 1 duża papryka
- 2 duże, miękkie pomidory
- olej do smażenia
- sól, pieprz, słodka papryka w proszku, majeranek
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w całości lub przekrojone na połówki w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy
- Cebule kroimy w piórka i smażymy na rozgrzanym oleju delikatnie je soląc
- Do cebuli, gdy zmięknie, dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki paprykę i dalej dusimy przez kilka minut
- Do warzyw dodajemy pokrojone i pozbawione skórki pomidory. Dusimy kolejne kilka minut
- Na osobnej patelni podsmażamy pokrojoną drobno kiełbasę, szynkę i kabanos
- Następnie wędliny łączymy razem z warzywami i chwilę razem podgrzewamy doprawiając ewentualnie solą, pieprzem i słodką papryką
- Żaroodporne naczynie ( u mnie o średnicy 23 cm ) smarujemy olejem. Sód wykładamy pokrojonymi w krążki ziemniakami. Na nie wykładamy wędlinę z warzywami. A na wierzch znów nakładamy pokrojone w krążki ziemniaki
- Całość posypujemy startym żółtym serem. Ser oprószamy słodką papryką w proszku i majerankiem
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut aż ser się nieco zarumieni
Komentarze
Prześlij komentarz