Ciasto drożdżowe z serem truskawkami i kruszonką
Na niedzielę postanowiłam przyrządzić ciasto z truskawkami i padło na drożdżówkę, bo to ciasto to typowy drożdżowy placek, ale z pysznymi dodatkami. Zresztą samo ciasto drożdżowe też jest pyszniutkie: delikatne, mięciutkie i zachowuje te swoje walory nawet na drugi czy trzeci dzień. Oprócz rozpływającego się w ustach ciasta jest i ser oraz owoce, a wszystko to posypane kruszonką. A że kruszonkę uwielbiam, więc posypuję nią dość obficie mój placek.
Placek nie jest też przesadnie słodki, bo takowych nie lubię, a truskawki nadają mu fajnego kwaskowatego posmaku.
Składniki:
Na ciasto:
- 40 dkg mąki
- 4 dkg świeżych drożdży
- 8 dkg cukru
- 1 całe jajko
- 120 ml mleka
- 12 dkg masła
- szczypta soli
- łyżeczka otartej skórki z cytryny
Na masę serową:
- 50 dkg gotowego sera na serniki lub twarogu półtłustego
- 250 g serka mascarpone
- 3 całe jajka
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 4 łyżki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
Na kruszonkę:
- 10 dkg masła
- 8 dkg cukru
- 16 dkg mąki
Sposób wykonania:
- Z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1 łyżeczki mąki i odrobiny letniego mleka przygotowujemy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przykrywamy ściereczką
- Masło topimy i studzimy
- Mleko lekko podgrzewamy
- Pozostałą mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy do niej wszystkie pozostałe składniki oraz zaczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto i pozostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia
- W czasie, gdy ciasto rośnie przygotowujemy masę serową: ser dokładnie łączymy z całymi jajkami, sokiem z cytryny i cukrem. Jeśli zamiast sera z wiaderka używamy zwykłego twarogu to należy go najpierw albo zmielić albo dobrze rozetrzeć drewnianą łyżką w misce, potem wymieszać z pozostałymi składnikami. Ja dodatkowo na koniec masę serową rozdrobniłam ręcznym blenderem ( nie chciało mi się wyjmować maszynki ) i po chwili blendowania nie było niemalże grudek charakterystycznych dla białego sera
- Z podanych wyżej składników zagniatamy kruszonkę
- Przygotowujemy truskawki: myjemy, odsączamy i usuwamy szypułki
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkowujemy go na placek o wielkości troszkę większej niż blaszka, na której będziemy go piec. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i czekamy ok. 15 minut, aż trochę podrośnie. U mnie blacha 25 x 36 cm
- Po tym czasie na ciasto wykładamy masę serową i równomiernie rozprowadzamy za pomocą łopatki. Na masie serowej układamy truskawki, a następnie posypujemy kruszonką
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok 55-60 minut
Witam, a co z serkiem Mascarpone? w opisie wykonania nie ma o nim ani słowa?
OdpowiedzUsuńBo w sposobie wykonania użyłam skrótu. Napisałam po prostu ser mając na myśli i twaróg i mascarpone.
Usuń