Mus truskawkowy z galaretką i bitą śmietaną
Deser truskawkowy w formie musu truskawkowego zmieszanego z galaretką i zwieńczonego bitą śmietaną. Na wierzch starta czekolada, I mamy deser, który zadowoli każdego. A pracy przy nim nie ma wiele.
Składniki:
- 500 g truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
- 250 ml wody
- 250 ml słodkiej śmietanki 30% bądź 36 %
- śmietan - fix
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 kosteczka czekolady
Sposób przygotowania:
- Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy
- Truskawki myjemy, odsączamy i pozbawiamy szypułek. Miksujemy na mus
- Zmiksowane truskawki łączymy z galaretką i przelewamy do pucharków ( u mnie 4 - dwa mniejsze i dwa większe )
- Pucharki wkładamy na ok 3 godziny do lodówki do stężenia musu
- Po tym czasie przygotowujemy bitą śmietanę: schłodzoną śmietankę ubijamy przez chwilę, a następnie dodajemy śmietan-fix i cukier puder i dalej jeszcze przez chwilę ubijamy aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji
- Bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy ją na wierzch musu. Całość posypujemy startą na tarełku czekoladą
Komentarze
Prześlij komentarz