Pierogi z truskawkami
Pierogi z truskawkami bardzo się u nas chętnie jada. Robię je już 3 raz w ciągu tygodnia. Podaję je polane masłem ze zrumienioną bułką tartą. Sekret ich powodzenia tkwi po części w cieście z dodatkiem mąki kukurydzianej.
Składniki: (na ok 40-50 pierogów )
- 200 g mąki pszennej
- 70 g mąki kukurydzianej
- 1 żółtko
- 1 łyżka oliwy
- szczypta soli
- ciepła woda
- truskawki
Sposób przygotowania:
- Z ww składników zagniatamy elastyczne ciasto
- Ciasto można odstawić na ok pół godziny pod przykryciem
- Ciasto dzielimy na 2 - 3 części i rozwałkowujemy dość cienko. Za pomocą okrągłej foremki wycinamy kółka
- Na środku każdego kółeczka kładziemy truskawkę i zlepiamy pierogi
- W dużym garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę i wrzucamy na nią pierogi, gotujemy ok 3 min od ponownego zagotowania się wody
- Po 3 minutach gotowania pierogi wyławiamy łyżką cedzakową i polewamy masłem z bułką. Słodzimy
Wskazówki:
Komentarze
Prześlij komentarz