Sałatka warstwowa gyros
Sałatka gyros to jedna z popularniejszych sałatek, jakie goszczą na naszych stołach. Przepisy różnią się od siebie szczegółami. zasadniczo jednak musi znajdować się w niej kurczak doprawiony przyprawą gyros, kapusta pekińska, kukurydza, ogórki, u mnie konserwowe, ale spotkałam się też z ogórkami świeżymi i pomidorami. U mnie pomidorów nie ma, za to jest czerwona papryka i czerwona cebula. Do tego majonez i keczup. Niektórzy dają sos czosnkowy. Wszystko według indywidualnych upodobań. Sałatka gyros to sałatka warstwowa, a do tego bardzo kolorowa, aromatyczna i bardzo smaczna. Zjadać ją można solo lub z dodatkiem pieczywa.
Składniki:
- mała główka kapusty pekińskiej
- podwójna pierś z kurczaka
- przyprawa gyros/kebab
- olej do smażenia
- 1 czerwona papryka
- małą puszka kukurydzy
- 4-5 średnich ogórków konserwowych
- 1 czerwona cebula
- 3-4 łyżki pikantnego keczupu
- 4-5 łyżek majonezu
Sposób przygotowania:
- Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i obtaczamy w 3 łyżkach przyprawy gyros wymieszanej z łyżką oleju. Odstawiamy na min 1 godzinę, po czym smażymy na kilku łyżkach oleju. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym i studzimy
- Kukurydzę odsączamy z zalewy, ogórki i paprykę kroimy w kostkę, cebulę w wiórka
- Kapustę pekińską drobno siekamy zostawiając grube części
- Na spód dużego szklanego naczynia wykładamy ostudzonego kurczaka, na nim układamy cebulę, smarujemy keczupem i nakładamy ogórki
- Na ogórki dajemy kukurydzę, a następnie paprykę. Na tą warstwę nakładamy majonez, a na sam wierzch wsypujemy kapustę pekińską. Możemy przyozdobić opcjonalnie posiekanym szczypiorkiem
Komentarze
Prześlij komentarz