Szybkie ciasto bananowe z borówkami
Przepis na bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto bananowe. Nie ma kto zjeść przejrzałych bananów? Zrób to ciasto. Zużyjesz banany, które za chwilę nadawałyby się do kosza, a rodzinie sprawisz przyjemność. Dodatkowo, aby uniknąć cukru dodaj suszonych daktyli i otrzymasz słodkie ciasto bez dodawania cukru. Ktoś woli ciasta słodsze może dodać 2 łyżki cukru.
Składniki:
- 260 g mąki pszennej
- 3 mocno dojrzałe banany
- 130 g suszonych daktyli
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 2 garście borówek amerykańskich
- opcjonalnie : 2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
- Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok pół godziny. Po tym czasie z daktyli odlewamy wodę i odciskamy je
- Mąkę mieszamy z sodą i ewentualnie cukrem
- W drugiej misce mieszamy rozgniecione widelcem banany z jajkiem, olejem i rozgniecionymi daktylami
- Do mokrej masy dodajemy mąkę i szybko, ale dokładnie mieszamy
- Na koniec dodajemy borówki i jeszcze raz delikatnie mieszamy
- Ciasto przekładamy do keksówki o rozmiarze 25x12 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 60 minut
- Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, a po lekkim przestudzeniu chwytając za papier do pieczenia także z formy ( delikatnie ) i studzimy. Kroimy po całkowitym wystudzeniu
Komentarze
Prześlij komentarz