Tiramisu w pucharkach
Któż nie zna i nie lubi tiramisu?! Czy to klasyczne w formie ciasta czy też w formie deseru w pucharkach - niezmiennie cieszy nasze podniebienie swym jedynym w swoim rodzaju smakiem. Dziś podam przepis na klasyczne tiramisu, ale w pucharkach. Wersja bez jajek, bo jakoś do jedzenia surowego jajka nie mam przekonania. Ten włoski deser dziś w wersji klasycznej można też przyrządzić z owocami.
Składniki:( na 4 pucharki )
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml słodkiej śmietanki 30% lub 36%
- opcjonalnie śmietan-fix
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 12 podłużnych biszkoptów
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej +2 łyżki amaretto
Sposób przygotowania:
- Śmietankę i serek mascarpone ( schłodzone ) ubijamy w robocie kuchennym dodając 2 łyżki cukru pudru i ewentualnie śmietan fix ( można pominąć ) aż do uzyskania puszystego kremu
- Zaparzamy kawę i dodajemy do niej amaretto. Studzimy. Jeśli deser będzie też dla dzieci to pomijamy amaretto
- Biszkopty na krótko zanurzamy w kawie, a następnie dzielimy je na dwa - trzy kawałki i umieszczamy na dnie pucharka ( w sumie na jedną warstwę wykorzystałam 1,5 biszkopta. Można dać więcej jeśli mamy szerszy pucharek )
- Na biszkopty wykładamy warstwę kremu ( ja za pomocą rękawa cukierniczego i tylki )i obsypujemy go warstwą kakao
- Na to znów wykładamy namoczone w kawie biszkopty, masę z serka mascarpone i obsypujemy kakao
- Wkładamy do lodówki na min 2-3 godziny
Komentarze
Prześlij komentarz