Zupa pieczarkowa z młodymi ziemniakami
Dziś wersja zupy pieczarkowej z młodymi ziemniakami. Szybka w przygotowaniu, a smakuje i młodym i starszym. Do zupy pieczarkowej obowiązkowo dużo siekanej natki pietruszki.
Składniki na zupę pieczarkową:
- ok 12 dość dużych pieczarek
- 1 młoda marchewka
- 1 łyżeczka przyprawy ( kupuję w sklepie ze zdrową żywnością przyprawę składającą się ze sproszkowanych suszonych warzyw, ziół i przypraw - jest doskonała )
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 duże młode ziemniaki
- 2 łyżki śmietany
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Pieczarki obieramy i kroimy w mniejsze półplasterki
- Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim pieczarki, aż lekko puszczą soki. Lekko je solimy
- W garnku zagotowujemy ok 2 litry wody
- Do gotującej się wody wrzucamy pokrojoną marchewkę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodajemy przyprawę. Gotujemy ok 10 minut, aż warzywa zmiękną
- Po tym czasie do gotującej się zupy dodajemy pieczarki i gotujemy jeszcze wszystko razem ok 5 minut
- Zupę doprawiamy solą i pieprzem
- Na koniec zupę zabielamy śmietaną
- Na talerzu zupę pieczarkową obficie posypujemy posiekaną natką pietruszki
wspaniała zupa!
OdpowiedzUsuńDziękuję
Usuń