Zupa z kalarepy na zasmażce
Wiosenna zupa z kalarepy to pyszne danie, które przygotowuję co roku, gdy tylko dojrzę gdzieś pierwsze kalarepki. Zupa z kalarepy smakuje doskonale. Jest delikatna. Można ją zabielić śmietaną lub też zrobić na zasmażce, jak w dzisiejszym przepisie.
Składniki:
- 2 kalarepy
- 1 młoda duża marchewka
- niewielki kawałeczek selera i pietruszki
- kilka krążków pora
- 2-3 duże młode ziemniaki
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1,5 łyżki mąki
- 1 łyżka posiekanego koperku
Sposób przygotowania:
- Przygotowujemy warzywa: warzywa obieramy, marchewkę kroimy w krążki, ziemniaki kroimy w kosteczkę, selera i pietruszkę na niewielkie kawałeczki, kalarepy w słupki, a z pora odcinamy kilka krążków
- Na dnie garnka rozgrzewamy 1 łyżkę masła i smażymy na nim warzywa stale mieszając, aby nie przywarły do dna. Po kilku minutach warzywa zalewamy gorącą wodą ( ok 2 litry ) i gotujemy przez ok 10 minut. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i dodajemy do niego mąkę. Podsmażamy często mieszając aż do zrumienienia
- Zrumienioną mąkę przeskładamy do garnuszka, nieco studzimy, a następnie rozprowadzamy niewielką ilością zimnej wody. Mieszamy, aby nie było grudek
- Zasmażkę wlewamy do zupy. Mieszamy. Zagotowujemy. Do zupy dodajemy łyżkę posiekanego koperku
Komentarze
Prześlij komentarz