Gotowana młoda kapusta
Młoda kapusta w różnych wersjach gości u nas często. Dziś przepis na młodą kapustę gotowaną do obiadu. Idealna jako dodatek do schabowego i młodych ziemniaków, albo jeszcze prościej - do jajka sadzonego z ziemniakami z koperkiem. Pyszna. A można ją też zjeść po prostu samą, albo z pieczywem. Ja zwykle robię jej sporo, bo na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsza, gdy wszystkie smaki się "przegryzą".
Składniki:
- 2 główki młodej kapusty
- pęczek koperku
- 15 dag boczku
- 1 cebula
- pół słoiczka przecieru pomidorowego
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Kapustę obieramy z wierzchnich liści, dzielimy na ćwiartki i szatkujemy. Wrzucamy do dużego garnka. Solimy po wierzchu i zalewamy wodą, ok 1,5 litra. Woda nie ma przykrywać kapusty. Jak kapusta zmięknie, to sporo opadnie. Zagotowujemy
- Kapusta się gotuje, a w tym czasie boczek kroimy w kosteczkę i wytapiamy na patelni. Gdy z boczku wytopi się już tłuszcz to dorzucamy do niego drobno pokrojoną cebulę. Smażymy razem do zeszklenia cebuli
- Gotującą się kapustę mieszamy od czasu do czasu, Po ok 15-20 minutach gotowania wrzucamy do niej boczek z cebulą, mieszamy i chwilę jeszcze razem gotujemy
- Następnie do kapusty dodajemy przecier i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Zagotowujemy
- Na koniec doprawiamy solą i pieprzem
- Najlepiej smakuje na drugi dzień
- Podajemy ją solo, z pieczywem, z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym albo schabowym
Komentarze
Prześlij komentarz