Placki z cukinii i pieczarek
Placki z cukinii z dodatkiem pieczarek to pyszne danie, które znika w oka mgnieniu. Najlepiej podać je z sosem tzatziki lub nawet z samym jogurtem. Oczywiście mogą być też do gulaszu lub innego sosu na ciepło. U mnie dziś z racji pośpiechu tylko z jogurtem naturalnym. Smakowicie i co ważne danie szybkie w przygotowaniu. Placki wychodzą mięciutkie i bardzo aromatyczne dzięki pieczarkom i czosnkowi.
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 6 średnich pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka siekanego koperku
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Cukinię ścieramy na dużych oczkach. Lekko solimy, mieszamy i pozostawiamy na ok 15 minut, żeby puściła sok
- Po 15 minutach cukinię dość dokładnie odciskamy z soku. Ścieramy na dużych oczkach obrane pieczarki. Przeciskamy przez praskę 2 ząbki czosnku. Dodajemy posiekany koperek
- Do warzyw dodajemy jajka i mąkę
- Doprawiamy pieprzem i ewentualnie jeszcze solą. Mieszamy
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy niewielkie placuszki na złoty kolor z każdej strony
- Podajemy z jogurtem naturalnym, sosem tzatziki, sosem mięsnym lub innym ulubionym
Komentarze
Prześlij komentarz