Sałatka z kapusty pekińskiej i kurczaka z dodatkiem czerwonej fasoli
Sałatka z kapusty pekińskiej i kurczaka jest pyszna, szybka do wykonania i bardzo sycąca. W dni, kiedy nie mamy czasu na ugotowanie obiadu może go zastąpić. A poza tym doskonała na kolację, jako dodatek do grilla, jako przekąska do pracy.
Składniki:
- pół główki kapusty pekińskiej
- podwójna pierś z kurczaka
- ulubiona przyprawa do kurczaka ( u mnie złocista )
- olej do smażenia
- 1 żółta lub czerwona papryka ( ja dałam żółtą )
- 4 ogórki konserwowe
- pół puszki czerwonej fasoli
- 3 jajka na twardo
- mały słoiczek majonezu
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Kurczaka kroimy na małą kostkę, obtaczamy w ulubionej przyprawie pomieszanej z kilkoma łyżkami oleju, odstawiamy do lodówki na pół godziny. Następnie smażymy, odsączamy na ręczniku i studzimy
- Kapustę pekińską drobno szatkujemy
- Jajka kroimy w kostkę, podobnie ogórki i paprykę
- Fasolę odsączamy z zalewy
- Składniki solimy i dodajemy pieprzu
- Wszystkie składniki mieszamy
- Dodajemy 3-4 łyżki majonezu i jeszcze raz mieszamy
ale smakowicie!
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takiej sałatki.
OdpowiedzUsuń