Surówka z młodej kapusty
Dziś przedstawiam przepis na klasyczną surówkę z młodej kapusty, idealną do dań obiadowych, ale też do grilla. Minimum składników, maksimum smaku. Smakuje doskonale.
Składniki:
- mała główka młodej kapusty ( ok 500 g )
- 2-3 młode marchewki ( ok 200 g )
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz
- Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście, zostawiamy zwartą główkę, którą kroimy na ćwiartki i dość drobno szatkujemy
- Na tarełku na dużych oczkach ścieramy marchewkę
- Koperek siekamy i dodajemy do warzyw
- Całość skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy oliwą z oliwek
- Solimy i doprawiamy pieprzem
- Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na min pół godziny do lodówki, aby składniki się "przegryzły"
Komentarze
Prześlij komentarz