Deser mascarpone z malinami
Deserki z mascarpone należą do moich ulubionych. Są pyszne i można je przyrządzać na rozmaite sposoby. Dziś przepis na deser mascarpone z malinami. Pyszny, i mimo kaloryczności wydaje się lekki i orzeźwiający. Z podanej ilości składników wyszło mi 5 dużych pucharków/ słoiczków.
Składniki:
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki 30% lub 36%
- 2-3 łyżki cukru pudru
- ciasteczka owsiane ( u mnie na każdy słoiczek 2 sztuki )
- 500 g malin
- 2 łyżeczki kisielu typu gorący kubek ( smak malinowy lub inny czerwony - ja użyłam akurat żurawinowego ) + 1 łyżka cukru pudru
- opcjonalnie 1 opakowanie śmietan-fix
Sposób przygotowania:
- Na dno każdego pucharka wkruszamy po dwa ciasteczka owsiane
- Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno w międzyczasie dodając 2-3 łyżki cukru pudru i ewentualnie śmietan-fix. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone i jeszcze chwilę ubijamy na niższych obrotach do połączenia składników
- Ubitą śmietanę z mascarpone przekładamy do pucharków ( za pomocą łyżki lub worka cukierniczego ). Pucharki umieszczamy w lodówce
- Maliny przesypujemy do małego rondelka i podgrzewamy aż puszczą sok i zmiękną, Mieszamy, aż uzyskają jednolitą konsystencję. Dodajemy łyżeczkę/ łyżkę cukru wg uznania i jak maliny się zagotują dodajemy dwie łyżeczki kisielu, zdejmujemy z ognia i intensywnie mieszamy. Studzimy
- Wystudzony sos malinowy rozlewamy równomiernie do pucharków i całość schładzamy
- Dowolnie ozdabiamy
Komentarze
Prześlij komentarz