Kompot z agrestu na zimę
Kompot z agrestu to doskonały i szybki w wykonaniu sposób na przechowanie tego zdrowego owocu na dłużej. W zimie możemy wykorzystać lekko kwaskowaty kompot po rozcieńczeniu jako doskonały napój do obiadu, a owoce np do ciasta.
Składniki:
- dowolna ilość agrestu
- na 1 kg owoców 20 dag cukru
- na 1 kg owoców jakieś 600 - 700 ml wody
Sposób wykonania:
- Dojrzały, twardy agrest pozbawiamy szypułek, odrzucamy owoce uszkodzone i dokładnie płukamy
- Do wyparzonych słoików nakładamy agrest ( prawie do pełna )
- Robimy zalewę: wodę zagotowujemy z cukrem
- Agrest w słoikach zalewamy wrzącą zalewą i zakręcamy wyparzonymi zakrętkami
- W garnku podgrzewamy wodę, na dno wkładamy ściereczkę, układamy na niej słoiczki ( nie powinny się stykać ). Woda w garnku powinna mieć temperaturę zbliżoną do temperatury słoiczków
- Pasteryzujemy ok 15-20 minut w zależności od wielkości słoików od momentu zagotowania wody. Po zagotowaniu płomień skręcamy na minimalny
- Po pasteryzacji słoiczki wyciągamy z wody, ustawiamy na kocu i okręcamy nim. Pozostawiamy do wystudzenia
Komentarze
Prześlij komentarz