Placki z cukinii i ziemniaków
Placki z cukinii i ziemniaków na stałe do repertuaru w mojej kuchni w okresie letnio-jesiennym. Są pyszne i sycące. Można je zjeść solo, z kefirem, jogurtem lub sosem tzatziki, z ulubioną surówką, albo z sosem. Smakują również świetnie z gulaszem.
Składniki:
- ok 300 g młodej cukinii
- ok 300 g młodych ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Cukinię myjemy i ścieramy na dużych oczkach
- Ziemniaki obieramy i również ścieramy na dużych oczkach
- Czosnek przeciskamy przez praskę
- Do startych warzyw dodajemy posiekany koperek, mąkę, jajko. Doprawiamy solą i pieprzem, Mieszamy
- Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy ciasto na placki
- Smażymy na złoty kolor z obu stron
- Przed podaniem odsączamy z tłuszzczu na papierowym ręczniku
Komentarze
Prześlij komentarz